UNDERCLOUD continuă cu „Focus Moldova”

 

Marți, la UNDERCLOUD s-a jucat al doilea spectacol din Focus Moldova, „Sex & Perestroika” (regia Luminița Țîcu, în interpretarea lui Mihai Fusu), realizat după romanul cu același titlu de Constantin Cheianu. Spectacolul balansează între document şi ficţional, între vuietul surd al unui afară nediferenţiat, pe care îl cercetează cu ochiul rece al observatorului, şi starea de surescitare a individului dependent de meandrele vieţii sale intime, între perestroika şi sex.

Seara a continuat cu o producție a Teatrului Mignon, „Amalia respiră adânc”, în regia Amaliei Olaru. One-woman show-ul cu Ioana Marchidan pornește de la un text de Alina Nelega și prezintă un exercițiu absurd de regăsire a sinelui prin cuvinte și imagini. Un exercițiu complex, în care textul si jocul actoricesc sunt foarte bine susținute de conceptul audio­video, reprezentația fiind completată de proiecții care aduc aminte de filmele noir. Emoții, îndoieli, frământări, amintiri, regrete. Toate trezite deodată prin fotografierea unor detalii umane. Spectacolul, unul nu neapărat experimental, dar fragil, vorbește despre om și căutările sale dinspre interior înspre lume, înspre ceilalți…

Ultimul spectacol al serii a fost „Jurnalul lui Adam și al Evei”, cu Dan Rădulescu și Dana Rogoz, un spectacol în care povestea scrisă de Mark Twain este spusă pe scenă într-un mod emoţionant şi plin de umor deopotrivă. Pe parcursul reprezentației, descoperirea continuă a mediului înconjurător, a timpului și a spațiului, dar mai ales a atracției fizice dintre Adam și Eva stârnesc un amalgam de emoții.

Tot marți a avut loc colocviul Teatrul independent și dramaturgia contemporană românească, cu teatrologul Octavian Saiu și invitații săi: Matei Vișniec, Chris Simion și Ioana Marchidan. S-a discutat despre diferența dintre teatrul independent la noi și cel din străinătate și despre normalitatea pe care, treptat, teatrul independent reușește să o stabilească în România.

DSC_8532DSC_8519DSC_8635 DSC_8207DSC_8373_1DSC_8365_1

DSC_8331DSC_8259