Metodele experimentale ale Centrului Teatral Meyerhold
august 30, 2016
2:00 pm
București
Sala Arcelor, ARCUB - Hanul Gabroveni

Workshop cu Elena Kovalskaya 

 

Meyerhold Theatre Centre / Centrul Teatral Meyerhold (MTC) – unul dintre primele teatre care au apărut în Rusia după Perestroika. Este o alternativă teatrului de repertoriu: teatru cu scenă-transformer, fără trupă și fără regizor artistic. Pe scena sa, MTC găzduiește anual: teatrele independente din Moscova, din toată Rusia, festivaluri internaționale, turnee și producții teatrale actuale din întreaga lume. De asemenea, Meyerhold Theatre Centre realizează producții teatrale contemporane, dar și producții experiment în cadrul rezidenței Black Box (proiect MTC). Teatrul contemporan adeseori vine cu forme noi, foarte neobișnuite, provocatoare. Astfel de teatru are publicul său deosebit. Prin urmare, iată de ce toate platformele din Moscova care produc spectacole actuale, moderne, sau promovează teatrul contemporan vin cu proiecte de dezvoltare a publicului. Undeva s-a deschis lectorium / sală de prelegeri publice, altundeva mediatecă. Cineva înainte de spectacole anunță spectatorul ce anume vor vedea și din ce perspectivă vor privi această producție teatrală. În Meyerhold Theatre Centre, lecțiile, prezentările, întâlnirile sunt pentru a crea dialog. Fiindcă teatrul contemporan / teatrul modern este comunicare, este o artă a comunicării. Fiecare spectacol al MTC – într-o anumită măsură, este o discuție care continuă după ce spectacolul a luat sfârșit. Pe discuția cu publicul pune accent Meyerhold Theatre Centre. Adevăratul know-how al MTC este proiectul „Cercurile dramatice”. Reactivarea cercurilor dramatice într-o formă nouă. În cadrul acestui proiect, MTC invită spectatori-rezidenți cu care timp de 4-8 lecții își împărtășesc abilitățile profesionale. Astfel, spectatorii Centrului Teatral Meyerhold scriu piese care ajung a fi montate pe scenă de către regizori, scenografi, actori profesioniști. Spectatorii au posibilitatea sa creeze. Fac performance-uri, prezintă stand-up show-uri, scriu recenzii la spectacolele Meyerhold Theatre Centre. Datorită acestui program, MTC și-a creat propriul spectator loial care sunt 60 la sută din public. În MTC avem mereu sălile pline și colaboratorii noștri își cunosc bine publicul. Și cea mai importantă prioritate a acestui proiect – spectatorii sunt ambasadorii Centrului Teatral Meyerhold, sunt purtătorii și promotorii lucrurilor valoroase a teatrului nostru. Despre metodele de dezvoltare a experimentului și a publicului său, care astăzi le implementează și le folosește cu succes Meyerhold Theatre Centre (Moscova, Rusia) va vorbi Elena Kovalskaya (Critic de teatru, ART-director al Centrului Teatral Meyerhold) în cadrul festivalului UNDERCLOUD 2016 (București, România).

Workshopul se adresează publicului de specialitate din domeniul teatrului: actori, manageri, teatrologi, critici de teatru, regizori, directori economici/artistici etc.

 

Elena Kovalskaya este teatrolog, critic de teatru. A absolvit Academia Rusă de Artă Teatrală (GITIS), unde predă acum Istoria Avangardismului. Timp de 13 ani a fost redactor la cea mai populară revistă de teatru din Moscova „Afișa” și timp de 7 ani a fost ART-directorul festivalului  de dramaturgie tânără „Liubimovka”. A colaborat cu Festivalul Concurs „Golden Mask” (juriu, expert al „Russian Case”, „New play”, „Teatrul polonez în Moscova”). În Centrul Teatral Meyerhold / Meyerhold Theatre Centre a venit cu proiectul de învățământ „Școala Liderului Teatral”. Din 2013 este ART-director al Centrului Teatral Meyerhold / Meyerhold Theatre Centre (Moscova, Rusia).