Crăciun la palat
august 25, 2016
7:00 pm
București
Sala Mare, ARCUB - Hanul Gabroveni

de Pascal Bruckner

Regia: Chris Simion-Mercurian

Distribuția:

Marian Râlea – Președintele

Răzvan Vasilescu – Frizerul

Dana Dogaru – Soția frizerului

George Ivașcu – miniștrii

Vlad Logigan – doctorul

și

Pascal Bruckner – majordomul Președintelui

 

Celebrul scriitor francez Pascal Bruckner își lansează, la UNDERCLOUD, prima sa piesă de teatru, scrisă anul acesta și intitulată „Crăciun la palat”, o comedie politică de situație, care face aluzie la Franța contemporană, dar care ale cărei implicații sunt valabile pentru orice context, inclusiv pentru cel haotic și tulbure al României de azi.

„Am vrut să surprind în această piesă o situație clasică: singurătatea oamenilor, tratată la modul unei farse. Președintele Republicii, singur, în seara de Crăciun, își convoacă frizerul și îl răpește pentru a-i ține tovărășie. Încetul cu încetul serviciul se transformă în răpire. Înțelegem repede că președintele în chestiune, flancat de majordomul mut, n-are decât o singură dorință: să evadeze din funcție pentru a redeveni un om normal. Panichează la gândul că va fi ales la un nou tur de scrutin. Ironia constă în faptul că am aflat, la începutul verii 2016, că președintele Hollande recurge la serviciile unui frizer, pe care îl plătește cu 9850 euro lunar. Factura este un pic cam mare pentru un personaj de stânga, care predică discursul austerității de câte ori are ocazia. Să fii frizer la Elysee, iată o meserie lucrativă sub un guvern socialist. Este fascinant că putem da copy paste în oricare altă societate. Credeți că ați scăpat?” Pascal Bruckner despre „Crăciun la palat”.

*Mențiune: Este prima piesă de teatru scrisă de celebrul filosof, eseist, romancier francez Pascal Bruckner. Premieră mondială în Undercloud. Printre cărțile on top scrise de Pascal Bruckner amintim: Luni de fiere, Hoții de frumusețe, Copilul Divin, Noua dezordine amoroasă, Tentația inocenței, Paradoxul iubirii și multe altele.

 

PHOTO by Silvia DUMITRACHE