Cinci ore cu Mario
august 14, 2014
2:07 pm

“Cinci ore cu Mario”

Autor/Text: Miguel Delibes – Adaptare / Dramatizare: Florina Gleznea si Mariana Camarasan

Regia: Mariana Camarasan

Distributia: Carmen – Florina Gleznea

Scenografia: Florina Gleznea si Mariana Camarasan

Producator: Teatrul UNTEATRU

Durata: 1h 20 min

Data: 7 Septembrie 2014

Orele 18:00

Sala: Clubul Taranului (Sala mica)

Spectacol in concurs

Cinci ore cu Mariocinci ore cu mario afis

Una dintre cele mai cunoscute opere ale lui Miguel Delibes – abordeaza doua dintre temele favorite ale autorului: autenticitatea vietii si moartea – ca piatra de temelie pentru a dezvalui sensul ultim al acesteia.

Amplasata in mijlocul anilor 60, povestea porneste de la moartea recenta a lui Mario si devaluie modul in care, intr-un priveghi solitar, Carmen, stabileste cu sotul ei un tragic si comic, acuzator si ingaduitor dialog-monolog, care pune in lumina personalitatile celor doi si conflictele lor de-a lungul intregii casatorii. Opera lui Mario – romancier si jurnalist liberal este vazuta de Carmen ca fiind una obscura si auto-compatimitoare, pietenii lui reprezinta o proasta influenta, iar sexualitatea lui e jalnica. Ea il acuza de o infidelitate imaginara (cu atat mai mult cu cat este ceea ce simte ea), in timp ce isi afirma cu mandrie propria virtute. Piesa are desigur si un subtext politic – razbat aici vocile conservatoare ale Spania, pentru care moartea democratiei este probabil, in secret, un triumf. Adevarul se dezvalui subtil, dar si prin explozii surprinzatoare.

Pentru Carmen, Mario reprezinta o serie intreaga de sanse ratate si – in acelasi timp – cea mai mare iubire. Cum poate fi explicat acest paradox?

Spectacolul este o noua intalnire pentru Florina Gleznea si Mariana Camarasan, dupa Regele Moare de Eugene Ionesco si Cui i-e frica Virginia Woof?al lui Edward Albee – o intalnire importata pentru viata lor personala si profesionala, prilejuita de cultura spaniola prin Miguel Delibes si capodopera lui: Cinci ore cu Mario.

Spectacol selectionat la : Festivalul National de Teatru 2014

Gala Star Bacau 2014

Festivalul Perform Iasi 2014

1