NOAPTEA DE FOC (lectură performance)
august 14, 2020
22:30
București

TEXT: ERIC EMMANUEL SCHMITT

DISTRIBUȚIE: MARIUS MANOLE

DURATA: 1h

„Oscar și Tanti Roz”, „Domnul Ibrahim și Florile Coranului”, „Copilul lui Noe” au devenit spectacole pe scenele teatrelor din București după ce au fost prezentate ca spectacole lectură în dramatizarea și regia semnate de Chris Simion – Mercurian.  Regizoarea este binecunoscută publicului din România pentru minunatele povești pe care le alege și apoi le spune împreună cu actorii săi.  „Noaptea de foc” în lectura lui Marius Manole poate sta la baza unui spectacol inițiatic necesar zilelor noastre, o experiență care să ne reamintească despre esențial.

„Îmi schimbasem concepția despre călătorie: destinația contează mai puțin decât renunțarea. A pleca nu înseamnă a căuta, ci a părăsi totul, apropiați, vecini, obiceiuri, dorințe, opinii, pe tine însuți. Nu are rost să pleci decât ca să te abandonezi necunoscutului, neprevăzutului, posibilităților infinite, chiar imposibilului. A pleca înseamnă să-ți pierzi reperele, stăpânirea, iluzia că știi și să fii dispus să întâmpini ceea ce e ieșit din comun. Adevăratul călător rămâne fără bagaje și fără țintă.“ – Eric-Emmanuel Schmitt

La 28 de ani, autorul-personaj pleacă într-o călătorie în Sahara împreună cu un prieten regizor, pentru a scrie un scenariu despre misticul Charles de Foucauld. În timpul expediției, se rătăcește de grupul de excursioniști și de ghidul tuareg și este nevoit să petreacă o noapte singur în imensitatea muntelui Hoggar. Rămas fără mâncare și fără apă, în frigul nopții deșertice, simte cum se deșteaptă în el o forță arzătoare care-i dă încrederea că nu e totul pierdut și puterea să se întoarcă nevătămat, după un urcuș ca o cursă a supraviețuirii, un urcuș real și simbolic totodată. Éric, occidentalul, intelectualul, filozoful raționalist convins că oamenii sunt doar praf de stele în mijlocul universului infinit, își vede zdruncinate toate certitudinile: focul pe care l-a trăit ca pe o imensă împăcare, libertate și bucurie salvatoare poartă oare numele de Dumnezeu?

Secțiune susținută de CBRE.