PRIMA EDITIE INTERNATIONALA

Al saptelea an de teatru independent romanesc, primul cu teatru independent international

 

Undercloud, primul festival romanesc de teatru independent care promoveaza din anul 2008 miscarea teatrala independenta din Romania, a implinit cei sapte ani de acasa si acum merge la scoala internationala. In cadrul editiei de anul acesta vor fi prezentate la Bucuresti si spectacole din Marea Britanie, Franta si Ungaria.

Timp de 11 zile, in perioada 1-11 septembrie 2014, la Muzeul National al Taranului Roman, Undercloud aduce la un loc 32 de spectacole, productii ale teatrelor independente din Bucuresti si de peste hotare.

 

Prima editie internationala

Sambata, 6 septembrie 2014, de la ora 21:00, Actors Touring Company din Marea Britanie (www.atctheatre.com) va prezenta spectacolul „Blind Hamlet“ de Nassim Soleimanpour. Regia: Ramin Gray.

Productia britanica este prezentata anul acesta si la Edinburgh Festival Fringe (Assembly Roxy).

Ce ai face daca viitorul ar incepe sa se vada inBlind Hamlet_Anglia negru? Ai calatori? Te-ai concentra asupra familiei? Ti-ai descoperi un nou hobby? In „Blind Hamlet“, scriitorul iranian Nassim Soleimanpour se confrunta cu pierderea lenta a vederii. Tragedia se prefigureaza, dar el alege sa se joace, prin intermediul unui dictafon, cu adevarul, fictiunea, destinul si sansa. Ii invita pe William Shakespeare si pe cativa membri ai publicului sa se joace impreuna cu el. Sapte persoane din public vor fi invitate pe scena, pentru cateva jocuri simple. Restul publicului va fi, de asemenea, rugat sa participe, in anumite momente ale spectacolului. Actors Touring Company comisioneaza, produce si promoveaza teatru international contemporan in Marea Britanie si in afara granitelor tarii de resedinta. Compania functioneaza inca din anul 1980.

Duminica, 7 septembrie 2014, de la ora 21:00, compania franceza de dans „BAKHUS“ (www.compagnie-de-danse.fr) va prezenta spectacolul „A l’ombre de Coré“. Coregrafia: Mickaël Six. Dansatori: Mickaël Six și Sami Loviat-Tapie.

Spectacolul a fost prezentat in mai multe teatre si festivaluri internationale, printre care si Avignon, sectiunea Off (2013 si 2014, Theater Golovine).

Productia a fost creata in 2011, dupa intalnirea coregrafului Mickaël Six cu talentatul dansator Sami Loviat-Tapie. Proiectul coregrafic exploreaza dimensiunile campului vizual– ceea ce A l’ombre de Coré - Frantavedem in realitate si ceea ce ni se pare ca vedem. Hipnotizat, intr-un univers poetic, publicul, fascinat deopotriva de regatul umbrelor si de lumea inconjuratoare, se va gasi in imposibilitatea de a sti ce sa priveasca mai intai. Productia propune un adevarat joc al umbrelor si al luminii, al insertiilor video, este plina de inventivitate si de poezie si prezinta, in plus, doi dansatori extraordinari (hip-hop, dar cu o solida pregatire coregrafica). Intre realitate si lumea virtuala, se va instala confuzia. Compania BAKHUS are drept obiectiv promovarea artelor spectacolului. In sfera dansului urban si de strada, trupa propune proiecte artistice in care toate formele de spectacol precum teatrul, muzica live, proiectiile video se completeaza reciproc.

Luni, 8 septembrie 2014, de la ora 21:00, compania maghiara „FORTE“ (www.fortecompany.hu) va prezenta spectacolul „Asteptandu-l pe Godot“ de Samuel Beckett. Traducere: Emil Kolozsvári Grandpierre, costume: Mari Benedek, decor: Milorad Krstic, lumini: Ferenc Payer, sunet: Gábor Keresztes, producator: Judit Számel, regia: Horváth Csaba. Distribuția: Vladimir – József Kádas; Estragon – Csaba Krisztik; Lucky – Márton Pallag; Pozzo – Máté Andrássy; Baiatul– Borbála Blaskó.

O propunere coerenta de teatru fizic, in care coregraful/regizorul si membrii trupei incearca sa prezinte relatia speciala a lumii lui Beckett cu moartea, tacerea si muzica. Asteptandu-l pe Godot_UngariaCel mai important element al spectacolului este chiar trupul interpretilor. Asteptarea devine un joc, iar mingea galactica numita Pamant se invarte rapid in jurul axei sale. „FORTE“ este o companie tanara, fondata de regizorul si coregraful Csaba Horváth, in 2005. Grupul de actori si dansatori experimenteaza o forma de expresie necunoscuta pana acum in Ungaria. Scopul lor este sa creeze un limbaj nou, omogen, cu ajutorul corpurilor, vocilor, dansului, muzicii și textului. Csaba Horváth este dansator si coregraf profesionist. A realizat sau a participat la realizarea unui numar impresionant de productii. A fost prezent in calitate de dansator sau coregraf in numeroase festivaluri de gen, printre care si Edinburgh, Cairo, Londra, ș.a, iar in 2005, a fondat compania „FORTE“. Spectacolul se va juca in limba maghiara si va fi subtitrat in limba engleza.

Festival-concurs

Dincolo de latura internationala de anul acesta, festivalul isi pastreaza caracterul de concurs pentru productiile romanesti. M.Morgenstern, V.Zamfirescu, M.Marinescu, M.Manole, M.Ralea, C.Simion_Mecanica inimii_spectacol lecturaSpectacolele care participa in sectiunea On vor fi jurizate de: actorul George Ivascu, regizorul Sanda Manu, criticul de teatru Ludmila Patlanjoglu, jurnalistul Cristina Bazavan, teatrologul Irina Ionescu, criticul de teatru Iulia Popovici si vor fi premiate in cadrul Galei Undercloud din 11 septembrie.

In cadrul festivalului vor avea loc conferinte, concerte sau spectacole in care vor putea fi urmariti, printre altii, Oana Pellea, Marcel Iures, Anca Sigartau, Marius Manole, Medeea Marinescu, Marian Ralea, Lia Bugnar, Andi Vasluianu, Magda Catone, Vlad Zamfirescu, Claudiu Bleonț sau Maia Morgenstern. Vor avea loc si lecturi scenice dupa texte de Mathias Malzieu si Jean Claude Carrière.

Bilete

Biletele au fost puse in vanzare pe site-ul www.bilete.ro. Pretul unui bilet este de 35 de lei.