Luni, 24 august, începe Focus Republica Moldova Foosbook: laborator teatral (Chișinău)

 

Începând cu ediția de anul acesta, UNDERCLOUD își propune ca, la secțiunea spectacole din străinătate, să dezvolte un focus. Ediția 2015 este dedicată Republicii Moldova, reprezentată de laboratorul teatral Foosbook de la Chișinău, care prezintă un teatru nonconformist, fiind interesat de performanța actoricească, de textele contemporane, de teatrul document, de jocul psihologic intim și precis.

Irina Ionescu – curator al Secțiunii Internaționale: „Dorim să comunicăm, formal sau informal, cu trupe de teatru independent din afara granițelor țării despre valorile care-i animă pe artiști să se implice în astfel de proiecte și pe spectatori să cumpere și să consume teatru independent (de orice). Cred că schimburile teatrale sunt încă sporadice la nivelul capitalei, chiar dacă vorbim deja de ani buni de o capitală europeană. Cred că ideile/artiștii/publicul nu circulă încă suficient de mult și, din acest punct de vedere, mă bucur că Undercloud poate să prezinte, conform profilului său, la București, spectacole de foarte bună calitate, unele dintre ele prezente și la importante festivaluri de teatru din lume. Sper ca publicul bucureștean să profite din plin de această șansă și să aprecieze producțiile programate. Dincolo de simplele expresii mi-a plăcut/nu mi-a plăcut, sper să rămână în atenția fiecărui spectator câteva idei despre unele forme ale teatralității în 2015, despre cum poate să arate sau despre cum se face un spectacol de teatru/artele spectacolului astăzi, pe baze independente”.

Foosbook va prezenta la București spectacolele Nekrotitanium”, o piesă marca „Planeta Moldova“, „Sex & Perestroika”, spectacol după romanul cu același nume de Constantin Cheianu și BASH / Piesele zilelor din urmă de Neil LaBute.

Monodrama Nekrotitanium”, o piesă marca „Planeta Moldova“

Scenariu de Luminița Țîcu după romanul cu același titlu de Mitoș Micleușanu și Florin Braghiș

Interpretare: Alexandru Pleșca

Regie: Luminiţa Ţîcu

Scenografie: Adrian Suruceanu

Design grafic: Dragoș Popa

Actorul Alexandru Pleșca a fost nominalizat, în 2013, de către juriul UNITEM din Chișinău, pentru acest rol, pentru Cel mai bun actor al anului.

Link video:

https://www.youtube.com/watch?v=RtG-nTqlUlo

(Spectacolul va fi programat pe scena Sălii „Horia Bernea” pe data de 24 august 2015)

Ana Gherciu în Timpul, cotidian național, Chișinău: „o combinație perfectă între violență, sarcasm, prostie, moldovenism, răutate și alte caracteristici ale mioriticilor. După cum a zis Mihai Fusu, Nekrotitanium este un spectacol despre violența gratuită, macabră, ironizată într-un mod foarte acid. […] Cât de cinic ar suna, doar în așa fel cruzimea și setea de putere și bani nu mai par atât de periculoase. Mai mult, talentul lui Alexandru Pleșca de a povesti despre niște crime exagerat de însângerate, despre alegerile ridicol de greșite ale unor personaje, dar și interacțiunea lui cu publicul transformă acest spectacol într-o istorie care ajunge să fie povestită doar noaptea. Nekrotitanium […] scoate din spectator cele mai ascunse temeri, sapă în subconștient […]“

Sex & Perestroika”

Scenariu: Mihai Fusu și Luminița Țîcu după romanul cu același nume de Constantin Cheianu

Interpretare: Mihai Fusu

Regie: Luminița Tîcu

Video și sunet: Ian Onică

Design grafic: Dragoș Popa

Link Video:

https://www.youtube.com/watch?v=oYjcjTVWJ6c

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani.

(Spectacolul va fi programat pe scena Sălii „Horia Bernea” pe data de 25 august 2015)

Constantin Cheianu: „Și atunci am văzut pe geam priveliștea pe care nu o puteam avea din biroul meu de la etajul 3. Se vedea în toată deschiderea ei piața Marii Adunări Naționale cu punctul ei central, locul unde se aflase cândva monumentul lui Lenin. Acolo, unde la 12 martie 1989 ne bătuserăm cu miliția pentru a sta câteva minute lângă Vladimir Ilici. Și tot ce a urmat după acel 12 martie s-a perindat fulgerător prin mintea mea…”

BASH / Piesele zilelor din urmă” de Neil LaBute

Traducere: Vlad Massaci și Mihaela Sîrbu

O colecție de trei piese – „Ifigenia în Orem”, „O haită de sfinți” și „Medeea redux” – fiecare dintre ele explorând complexitatea răului din viața de zi cu zi. Prima și ultima piesă sunt inspirate din mitologia antică greacă, în special din Euripide.

(Spectacolul va fi programat pe scena Clubului Țăranului pe data de 26 august 2015)

Ana Gherciu în Timpul, cotidian național, Chișinău: „ […] am fost martoră la trei confesiuni care fac să te solidarizezi și, în același timp, să urăști personajele. Alături de scena fusbuchiană, am ajuns să joc rolul unui bărbat care s-a oprit în barul hotelului Las Vegas ca să bea un pahar cu vin, am revenit la rolul de spectator și apoi m-am transformat în unul dintre jurații participanți la un proces.”

Bash Sex & Perestroika