La Undercloud 2014 s-a premiat performanţa

Şi anul acesta, sub norul de la Muzeul Ţăranului Român s-au adunat cele mai bune producţii de teatru independent, reunind actori consacraţi şi debutanţi. Timp de 11 zile (1-11 septembrie 2014), în cadrul Festivalului de Teatru Independent Undercloud au avut loc peste treizeci de spectacole, dar şi evenimente conexe, precum workshopuri şi dezbateri. În plus, ediţia a şaptea a scos Undercloud din sfera naţionalului şi l-a transformat într-un festival internaţional, prin prezenţa a trei spectacole din străinătate: Blind Hamlet (Actors Touring Company, Londra), A l’ombre de coré (compania franceză de dans Bakhus) şi Aşteptându-l pe Godot (compania maghiară Forte).

Joi, 11 septembrie 2014, ultima zi a festivalului, au fost decernate premiile Undercloud, stabilite de juriul format din Sanda Manu – regizor, George Ivaşcu – actor şi directorul Teatrului Metropolis, Irina Ionescu – teatrolog, Ludmila Patlanjoglu – critic de teatru, Cristina Bazavan – jurnalist, blogger.

La categoria Cel mai bun actor au fost oferite două premii pentru performanţă actoricească: Tudor Aaron Istodor, pentru rolurile din Voyeur (regia Claudiu Istodor) şi Carpathian Garden (regia Radu Iacoban), şi Richard Bovnoczki, pentru rolul Mitch din Un tramvai numit dorinţă (regia Andrei şi Andreea Grosu).

Premiul pentru regie a mers la Andrei şi Andreea Grosu, pentru spectacolul Un tramvai numit dorinţă, producţie Unteatru, iar Cel mai bun spectacol a fost desemnat Carpathian Garden (scris şi regizat de Radu Iacoban, care şi joacă în spectacol, alături de Tudor Aaron Istodor).

Premiul Juriului a fost acordat spectacolului 2 liniuţe (scris și regizat de Lia Bugnar).

Premiul Undercloud a mers anul acesta nu către un spectacol sau un actor, ci către un producător: Teatrul Act, primul teatru independent cu sală proprie după 1989, care susține de aproape douăzeci de ani producțiile independente, punând accentul pe dramaturgia contemporană.

Premiul Publicului, pentru cel mai bine vândut spectacol, a fost oferit spectacolului Vocea umană(regia Sanda Manu), one-woman show cu Oana Pellea, care a fost nominalizată pentru acest rol la Premiul Uniter pentru cea mai bună actriță în 2011. Spectacolul s-a jucat și la Teatrul Cockpit din centrul Londrei.

Sub deviza „prea multă independenţă nu strică”, Undercloud susţine tinerii artişti şi producţiile independente care promovează teatrul viu, actual şi inedit. Începând cu ediţia viitoare, câştigătorul premiului pentru cel mai bun spectacol al anului precedent va deschide festivalul, astfel că deja ştim cu ce va debuta Undercloud 2015: Carpathian Garden, cu Radu Iacoban şi Tudor Aaron Istodor.