Cros cultural, două spectacole și un film documentar în deschiderea UNDERCLOUD 2015

Ediția a VIII-a Festivalului de Teatru Independent a început sâmbătă, 22 august, cu un cros cultural inițiat de regizoarea și scriitoarea Chris Simion împreună cu multipla campioană Valeria Răcilă Van Groningen, și susținut de Raiffeisen Bank. În ciuda ploii și a vremii de toamnă, crosul a strâns peste 30 de participanți, care s-au întâlnit la Arcul de Triumf și au alergat sau mers până la MȚR, cu o carte pe care au considerat-o esențială pentru cultura lor și a celorlalți. După startul dat de către bine-cunoscuta gimnastă Andreea Răducan, participanţii au parcurs distanța propusă cu cartea în mână, iar la linia de sosire au donat-o bibliotecii Undercloud, care va funcționa în Clubul Țăranului, publicul putând împrumuta cărți pe baza buletinului.

 
Deschiderea oficială a festivalului a avut loc la ora 19.00, cu spectacolul „N(AUM)”, în regia Marianei Cămărășan, cu Oana Pellea și Cristina Casian, un proiect Unteatru, preluat de Teatrul Metropolis, cu sprijinul Fundației Gellu Naum. Spectacolul readuce în atenția publicului figura celui mai important reprezentant al suprarealismului românesc și a avut deja succes internațional, fiind invitat la Palais des Beaux-Art din Bruxelles, în cadrul Galelor Teatrului Românesc, la Milano, Stockholm, Londra, New York.
Tot sâmbătă s-a jucat și primul spectacol din secțiunea Concurs: „Flori pentru Algernon”, în regia și interpretarea Iuliei Colan, de la ora 21:00. „Flori pentru Algernon”, producție a Teatrului ACT, este un one-woman show realizat în anul 2012, care are la bază opera omonimă a lui Daniel Keyes. Cartea­jurnal dramatizată de Iulia Colan vorbeste despre Charlie, un băiat retardat în vârstă de 33 de ani care devine parte a unui experiment spectaculos.

Seara s-a încheiat cu proiecția documentarului „In Debt We Art”, realizat de actorul Daniel Popa, despre teatrul independent. Programată inițial în aer liber, proiecția a avut loc în Sala Club, la ora 22:00, iar intrarea a fost liberă. Pornind de la ideea de „datorie” pe care o are artistul, Daniel Popa a vorbit cu nume importante ale scenei teatrului independent din România, pentru a răspunde la o serie de întrebări legate de modul în care mișcarea independentă a luat amploare în ultimii ani: „o călătorie culturală prin scena teatrală independentă contemporană, dezvoltată în jurul cuvântului DATORIE”.

 

DSC_7062 DSC_6438