„Căderea”, spectacol intrat în Cartea Recordurilor, s-a jucat sâmbătă, la UNDERCLOUD

 

Sâmbătă, 29 august, în cadrul UNDERCLOUD, s-au prezentat două spectacole din secțiunea Concurs – „Cont(r)ACTe” de Cristi Juncu și ”Kean” de Mihai Nițu – și un spectacol invitat, „Căderea”, de Nico Nitai.

Seara a început cu producția Teatrului Karov din Tel Aviv, Israel – „Căderea” de Albert Camus, un spectacol cu o istorie de 40 de ani, în regia și interpretarea lui Nico Nitai. La finalul reprezentației au avut loc discuții cu publicul, în prezența actorului Nico Nitai, a dramaturgului Matei Vișniec și a teatrologului Octavian Saiu.

Căderea”, una dintre cele mai importante opere ale secolului XX, ne prezintă un portret fidel și necruțător al omului modern, adept declarat al progresului, culturii și libertății care de fapt a devenit un martor mut și colaborator de ocazie al opresiunii, ignoranței și al sclaviei. În acest one­man show, eroul, sau antieroul, Jean Baptiste Clamence (Niko Nitai), fost avocat al „nobilelor cauze” la Paris, își petrece zilele și mai ales nopțile într­un bar răufamat din Amsterdam, unde și­a ales rolul de „judecător penitent”. Din această postură dirijează fără concesii, propriul lui proces, dezvăluind nemilos laturi degradante ale caracterului său. Dar, pe nesimțite, portretul lui devine oglinda noastră și în cele din urmă se pune întrebarea, dacă Clamence a condus procesul lui personal sau procesul întregii societăți civilizate.

În continuare, spectatorii UNDERCLOUD au putut viziona „Cont(r)ACTe” , un spectacol în regia lui Cristi Juncu, cu actrițele Diana Cavaliotti și Theodora Stanciu. O poveste care vorbește despre fenomenul capitalismului în sociatatea contemporană, mai precis despre raportul angajat – angajator, într-o corporație de succes. Un thriller psihologic mereu actual.

Spectacolul „Kean”, cu Iulia Verdeș, Mihai Nițu și Vladimir Albu a fost o pledoarie pentru condiția actorului și efemeritatea artei sale, dar mai ales, o revenire asupra operele marilor dramaturgi precum Sartre și Shakespeare.

DSC_3240DSC_3442 DSC_3496DSC_3817DSC_3666 DSC_3629DSC_3526DSC_3505