Au mai rămas cinci zile de teatru independent la Festivalul UNDERCLOUD

 

Am ajuns la jumătatea ediției a VIII-a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, al cărui program a început sâmbătă, 22 august, cu un eveniment inedit: un cross cultural inițiat de regizoarea și scriitoarea Chris Simion împreună cu multipla campioană Valeria Răcilă Van Groningen, și susținut de Raiffeisen Bank. Participanţii au alergat sau au mers pe distanța Arcul de Triumf – MȚR cu o carte în mână, iar la linia de sosire au donat-o bibliotecii Undercloud, care deja funcționează la Muezul Țăranului.

În prima jumătate a Festivalului s-au jucat spectacolele din Focus Republica Moldova: „Nekrotitanium”, „Sex & Perestroika”, ambele în regia Luminiței Țîcu, și „Bash/Piesele zilelor din urmă”, în regia lui Mihai Fusu. De asemenea, s-au jucat șase spectacole din secțiunea Concurs, un spectacol-lectură, „Sonata Kreutzer”, în regia lui Chris Simion, și s-a proiectat documentarul „In Debt We Art”, în regia lui Daniel Popa. Programul a conținut și un colocviu ținut de Octavian Saiu, care, alături de invitații săi, Matei Vișniec, Chris Simion și Ioana Marchidan, a vorbit despre situația teatrului independent în România.

Spectacolul-eveniment al celei de-a doua părți a Festivalului UNDERCLOUD este Căderea de Albert Camus, în regia și interpretarea lui Nico Nitai. Niko Nitai a adaptat „Căderea” lui Camus într­un spectacol de ambianță de „cafe­theatre”, în care localul și publicul devin părți integrante din spectacol. Într­un stil spontan, în care umorul și improvizația disimulează cu dexteritate filosofia autorului, fiecare spectator devine la un moment dat, interlocutorul exclusiv al protagonistului. Dezbaterea deschisă de după spectacol, în care problemele personale se confruntă cu problemele societății globale, a devenit o tradiție pentru publicul din Israel, unde „Căderea” a depășit 3.000 de reprezentații. „Căderea” a fost în turneu în Rusia, Germania, Finalnda și Romania, jucându­se de 40 de ani și a fost inclus în Cartea Recordurilor, fiind cel mai longeviv spectacol.

Cea de-a doua parte a Festivalului cuprinde încă șase spectacole din secțiunea Concurs – La țigănci de Mircea Eliade, regia Andrei și Andreea Grosu, Box FM, în regia lui Radu Iacoban, Secretul fericirii de Alexandru Popa, în regia lui Vlad Zamfirescu, Cont(r)ACTe de Mike Bartlett, în regia lui Cristi Juncu, Kean de J.P. Sartre și W. Shakespeare, în regia lui Mihai Nițu, Happy End de Zsolt Poszgai, în regia lui Alexandru Bogdan. La categoria spectacole invitate, în afară de „Căderea”, Festivalul UNDERCLOUD propune Noi. Nouă. Ne. Ni – Studii despre iubire, în regia lui Chris Simion, Cabaretul cuvintelor, în regia lui Alexandru Nagy, Ashes Afar de Andreea Borțun, în regia lui Bobi Pricop, și Artă de Yasmina Reza, în regia lui Cristi Juncu.

Fotografii din ziua a 5-a Undercloud 2015, copyright: Cătălina Flămînzeanu

DSC_0557DSC_0745DSC_0697 DSC_0653DSC_0796DSC_0824 DSC_0829DSC_0849DSC_0866 DSC_0907DSC_0921DSC_0966

DSC_1015DSC_1079DSC_1080

DSC_0801DSC_0498