A început secţiunea „Focus Moldova”

 

Luni, 24 august, s-a jucat primul spectacol din secțiunea „Focus Moldova” – Nekrotitanium, în regia Luminiței Țîcu. Bazat pe romanul cu același titlu, scris de Mitoș Micleușanu și Florin Braghiș, „Nekrotitanium” pune în discuţie această prejudecată și devine o combinație perfectă între violență, sarcasm, prostie, moldovenism, răutate și alte caracteristici ale mioriticilor.

Ziua de luni a mai inclus în program un spectacol invitat, „Omul pubelă – teatru descompus”, şi un spectacol în concurs, „Paravan. Două telefoane”.

O producţie Teatrul Independenților Profesioniști, 8PT și Teatrul Mignon, „Omul pubelă”, în regia lui Alexandru Nagy, are la bază o piesă de Matei Vişniec, o meditaţie asupra vidului şi a transcendenţei.

„Dacă vreau să fiu singur, mă opresc, scot creta neagră din buzunar şi trag un cerc în jurul meu. În interiorul cercului sunt la adăpost. Când sunt în cerc, nimeni nu poate şi nici nu are dreptul să-mi vorbească. Nimeni nu poate şi nici nu are dreptul să intre în cercul meu, să mă atingă sau să mă privească insistent.” („Omul pubelă”)

Paravan. Două telefoane, în montarea lui Matei Lucaci-Grunberg, este un spectacol despre cum se creează unui spectacol, o comedie care prezintă ultima repetiție a unei piese de teatru și premiera ei. Acţiunea se desfăşoară în jurul celor 4 actori, regizorul şi o asistentă de platou. Plin de parafraze la lumea teatrului şi la texte clasice din Caragiale, Ionescu, Cehov sau Shakespeare, spectacolul oferă publicului prilejul de a urmări cum se dezvoltă și se construiesc semnificațiile multiple ale unui text dramaturgic, cum se negociază sensuri și trăiri între actori şi cum uneori problemele personale se confundă cu problemele personajului.

DSC_7864DSC_7881DSC_7961 DSC_8125 DSC_8152 DSC_8110