28 august, teatru x 3

Vineri, 28 august, UNDERCLOUD a prezentat două spectacole din secțiunea Concurs – Box FM de Radu Iacoban și Secretul fericiriide Alexandru Popa – și un spectacol invitat, Noi. Nouă. Ne. Ni. Studii despre iubire – un dialog Chris Simion – Ortega y Gasset.

Box FM (regia Radu Iacoban) este primul spectacol de teatru din România despre lumea radioului este un fragment din viaţa lui David, DJ de radio de la el de­acasă, care între două piese trebuie să se converseze cu diverşi ascultători intraţi în direct prin telefon în emisiunea sa. Printre “intervenţiile telefonice” pot fi recunoscute vocile actorilor Ana Ularu, Conrad Mericoffer, Andrei Runcanu şi Sorin Dobrin.

Noi. Nouă. Ne. Ni. Studii despre iubire, în regia lui Chris Simion, cu Carla-Maria Teaha, Irina Strungăreanu și Denis Bolborea, este un spectacol de teatru-dans care prezintă iubirea drept un impuls către perfecţiune, așa cum spune Ortega y Gasset, o mişcare a sufletului care iese din sine şi se îndreaptă către ceva care îl poate înălţa. Dar realitatea este departe de a fi o poveste cu prinţi şi prinţese, iar replica pe care o dă Chris Simion filozofiei lui Ortega y Gasset plasează iubirea într­un context modern, realist, în care să poţi trăi mai mult şi visa mai puţin. „Ne­ar fi mult mai simplu dacă n­am mai căuta în celălalt perfecţiunea” – dezamăgirea ar fi mai mică.

Secretul fericirii, în regia și interpretarea lui Vlad Zamfirescu, alături de Irina Velcescu și Theo Marton, vorbește despre necesitatea distanțării de stereotipuri, de metafore inutile care ascund lipsa de conținut, de întâmplări previzibile.

Tot joi avut loc lansarea cărții Hamlet și nebunia lumii de Octavian Saiu (Editura Paidea), în prezența autorului.

Astăzi, când urgia din Lear se retrage ca un tsunami şi lasă în urmă prăpădul dezumanizării, singura piesă în care ne regăsim e Hamlet – cu toată nebunia dezlănţuită de acolo, pe care patru secole de posteritate au camuflat-o pentru a ne lăsa nouă voluptatea amară de a o trăi pe propria piele. Hamlet este contemporanul nostru, pentru că e nebun. Şi ca el suntem cu toţii. Personajul acesta nu mai e de mult prinţul renascentist care-şi contemplă natura interioară. Nici eroul răzvrătit care încearcă să salveze lumea. Este doar profilul spart al omului din acest început de mileniu. Hamlet suntem noi.” – Octavian Saiu, despre Hamlet şi nebunia lumii, carte apărută la finalul Anului Shakespeare (450 de ani de la naştere).

DSC_2902DSC_2861 DSC_2826DSC_2823 DSC_2676DSC_2511 DSC_2365DSC_2266DSC_2244 DSC_2186DSC_2140DSC_2080